Kilometerregistratie: tips en valkuilen

Het bijhouden van een juiste kilometeradministratie is voor veel ondernemers een uitdaging. Het is niet alleen belangrijk om deze administratie op orde te hebben voor de Belastingdienst, maar ook voor het inzichtelijk maken van de autokosten binnen de onderneming. In deze blog geven we jou graag enkele handige tips en wijzen we je op mogelijke valkuilen bij het bijhouden van de kilometerregistratie.

Tip 1: Gebruik een app of kilometerregistratie software

Het handmatig bijhouden van de kilometerregistratie is tijdrovend en kan zorgen voor fouten of onjuistheden. Een handige oplossing is het gebruik maken van een app of makkelijke kilometerregistratie software. Hiermee wordt het bijhouden van de ritten automatisch gedaan en heb je altijd een actuele en betrouwbare administratie. Er zijn verschillende apps en software beschikbaar. Online kun je reviews lezen en vergelijken welke app of software het beste past bij jouw situatie.

Tip 2: Bewaar zowel zakelijke als privé kilometers

Het is belangrijk om niet alleen de zakelijke kilometers bij te houden, maar ook de privé kilometers. Dit is nodig omdat de Belastingdienst niet alleen kijkt naar de zakelijke kilometers, maar ook naar de verhouding tussen de zakelijke en privé kilometers. Heb je dus veel privé kilometers gemaakt, dan kan dit van invloed zijn op de hoogte van de bijtelling. Zorg er daarom voor dat je ook de privé kilometers bijhoudt en bewaart.

Tip 3: Zorg voor een sluitende administratie

Een sluitende administratie is van groot belang. De Belastingdienst controleert streng op een correcte kilometerregistratie. Een sluitende administratie houdt in dat alle ritten van het voertuig worden bijgehouden op een overzichtelijke manier. Dit moet ten minste de volgende zaken bevatten: de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het aantal gereden kilometers, het vertrek- en aankomstadres en de route die is afgelegd.

Valkuil 1: Een slordige administratie

Een van de grootste valkuilen bij het bijhouden van de kilometerregistratie is het niet goed bijhouden van de administratie. Een slordige administratie met ontbrekende gegevens kan gevolgen hebben voor de bijtelling en kan zelfs leiden tot een boete. Zorg er daarom voor dat je alle ritten goed bijhoudt en op een overzichtelijke manier bewaart.

Valkuil 2: Vergeten de privé kilometers bij te houden

Veel ondernemers vergeten om de privé kilometers bij te houden. Dit kan resulteren in een onvolledige administratie en kan gevolgen hebben voor de hoogte van de bijtelling. Zorg er daarom voor dat je niet alleen de zakelijke kilometers bijhoudt, maar ook de privé kilometers op een sluitende manier registreert.

Het bijhouden van de kilometerregistratie is essentieel voor veel ondernemers. Het zorgt niet alleen voor inzicht in de autokosten binnen de onderneming, maar is ook noodzakelijk voor de Belastingdienst. Door gebruik te maken van handige apps en software en een sluitende administratie bij te houden, voorkom je fouten en eventuele boetes. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van de tips en valkuilen bij het bijhouden van de kilometerregistratie en voorkom onnodige kosten.

Lees hier https://fleetgo.nl/ hoe je valkuilen kunt vermijden tijdens je kilometerregistraties!