De voordelen van backhauling in de transport & logistiek

Af en toe duiken er nieuw geslagen termen op die specifieke praktijken in logistieke operaties beschrijven. Hier is er een die aan kracht wint: Backhaul, oftewel backloading. Backhaul verwijst naar het terugbrengen van een voertuig naar het oorspronkelijke startpunt, en transport en logistiek past deze term toe om retourreizen met nuttige ladingen te definiëren. Met andere woorden, het bestaat in feite uit het niet plannen van lege retourreizen. Backhauling impliceert het plannen van retourreizen, het nauwkeurig volgen van de routes voor de vervoerde goederen in elk segment van de reis en – in wezen – alles voorzien zodat vrachtwagens niet leeg terugkeren en dus de productiviteit maximaliseren.

Hoe doen we dat?

Het idee is simpel: de unit zal normaal leveren, maar op de terugweg stoppen bij bedrijven die voorraad of verpakking moeten retourneren naar het distributiecentrum of naar de faciliteiten van leveranciers van grondstoffen. Vanuit logistiek oogpunt betekent dit het plannen van retourreizen en het traceren van routes om ervoor te zorgen dat goederen in elk segment worden vervoerd. Dit verbetert het gebruik van voertuigen en chauffeurs, verhoogt de productiviteit en elimineert de noodzaak van extra ritten, wat resulteert in een vermindering van brandstofverspilling.

De belangrijkste aspecten

Het belangrijkste aspect bij het opzetten van een backhaul-strategie is het goed plannen van de bezorg- en ophaalroutes. Deze moeten worden geoptimaliseerd zodat ze efficiënt kunnen zijn. Als er eenmaal een afleverroute is vastgesteld, zien we welke leveranciers er in de buurt zijn, zodat vrachtwagens op die locaties goederen kunnen ophalen zonder veel omwegen. Het gebruik van wagenparkbeheersystemen om routes en gps-tracking te plannen is ook nuttig omdat ze afzenders in staat stellen opdrachten sneller te accepteren dankzij de informatie die ze opleveren over ruimte, locaties en beschikbare uren. Deze synergie vereist een eerdere planning. We kunnen bijvoorbeeld achterhalen wat onze backhaulingscapaciteit is door de beschikbare capaciteit in elk distributiecentrum te definiëren, hun bereik (afstand in mijlen tussen distributiecentra) en te analyseren welk type goederen naar deze centra terugkeert (winkels willen misschien stukken retourneren). ze kunnen niet verkopen als pallets of meubels.)

Waar zit de verbetering

De voordelen van backhauling gaan verder dan het plannen van ritten met vrachtwagens om een ​​bepaald segment per keer te voltooien. Door de transporten efficiënt te plannen, wordt brandstofverspilling vermeden, wat zich vertaalt in besparingen en minder milieuschade. Het verbetert ook de operationele efficiëntie door het gebruik van eenheden en arbeid te maximaliseren, wat op zijn beurt de productiviteit verbetert en de winst verhoogt. Deze operationele praktijk wordt in toenemende mate overgenomen door transport & logistiek bedrijven, waardoor de kwaliteit van hun aanbod wordt verbeterd en wordt bijgedragen aan het transport & logistiek concurrentievermogen van de sector.