drukwerk

3 tips voor online drukwerk

Online drukwerk is goedkoper dan drukwerk van een drukkerij in de buurt. Echter zul je wel alles zelf moeten regelen. Het is belangrijk om te weten waar rekening mee moet houden, zodat de kwaliteit van je online drukwerk goed is. Wij leggen je in dit artikel uit waar je op moet letten.

  1. Gebruik CMYK-waarden
drukwerk

Als je drukwerk full-colour wordt gedrukt, is het belangrijk om in je drukbestanden gebruik te maken van CMYK-waarden. Je kunt wel RGB- of PMS-kleuren gaan gebruiken, maar die kunnen er in de gedrukte vorm ineens heel anders uit gaan zien. Dat wil je natuurlijk niet.

2. Zorg voor scherpe afbeeldingen

Een afbeelding kan er op je beeldscherm scherp genoeg uitzien, maar dat betekent dat hij in gedrukte vorm ook scherp is. Afbeeldingen met zichtbare pixels zijn echt not done, dus zorg ervoor dat je afbeeldingen ook gedrukt scherp genoeg zijn. Je kunt hiervoor het beste een minimale DPI van 300 hanteren.

drukwerk

3. Voorkom kleurverschil met PMS-kleuren

De kleuren van drukwerk kunnen helaas altijd iets afwijken. Dit komt ook mede door het soort papier dat wordt gebruikt. Als het voor jou belangrijk is dat alle huisstijlelementen exact dezelfde kleur hebben, kun je de drukker vragen om in PMS-kleuren te drukken. Deze waarden zijn vastgesteld en hiermee krijg je minder kleurverschil. Wel dien je dan het bestand uiteraard ook in PMS op te maken.